porumbei agrement

Porumbeii negrii codalbi

.   Cresc aceasta rasa de porumbei din anul 2002 si sunt foarte multumit de ea. Este o rasa prolifica, buni parinti, cu reale calitati de zbor. Este raspindita mai ales in zona de sud a tarii, in Bucuresti (cel mai mult) dar si in alte locuri din tara. In strainatate se gaseste in numar mare in Germania (ca de altfel si alte rase romanesti) dar din unele informatii s-ar mai gasi si in Ungaria.

   Un prieten columbofil din Galati (Ionescu Catalin) m-a intrebat odata; "Ce ma face sa cresc aceasta rasa si de ce are tot mai multi adepti?". I-am raspuns cu vorbele unui alt crescator de negrii codalbi (Sebestyen Attila din Brasov) care creste aceasta rasa de 2-3 ani: "Dadeam la zbor negrii codalbi impreuna cu rosii de Targoviste. Urcau repede sus, impreuna, rosii de Targoviste dispareau, negrii codalbi ramaneau mai jos zburind la mare inaltime, impreuna in stol compact. Dupa 1-2 ore negrii codalbi coborau in stol si se asezau concomitent pe casa. Rosii de Targoviste zburau mai mult si mai sus insa 2 porumbei coborau dupa 3 ore , altii doi dupa inca o jumatate de ora, iar restul cind terminau zborul. Lunar pierdeam citeva exemplare de rosii de Targoviste. Negrii codalbi urcau in stol si coborau la fel fara sa pierd nici un exemplar."

   Negrii codalbi au un zbor foarte frumos, in stol compact, destul de rapid la inaltime iar jocul este de 2-3 tumbe in snur.Au memoria si simtul de dezvoltare destul de dezvoltate. Cind se ridica la o inaltime mai mare, coada alba nu se vede si ai impresia ca sunt niste lilieci.

   Citind standardul acestei rase in cartile "Cresterea porumbeilor" de Peterfi Stefan (aparuta a doua editie in 1970) si "Rasele de porumbei din Romania" de Feliciu Bonatiu (1985) observ niste diferente. Una ar fi chiar din titulatura rasei : la P.S. (Peterfi Stefan) rasa se numeste "Jucator negru codalb romanesc" iar la F.B. (Feliciu Bonatiu) rasa se numeste "Zburator negru codalb romanesc" insa se aminteste in descrierea rasei ca "unele linii jucau". Alta diferenta ar fi capul care la P.S. este "rotund, larg" iar la F.B. "are forma aproape a unui cub ,cu colturile si muchiile foarte mult rotunjite, fruntea larga". Inca o diferenta sunt genele la P.S. "gene inguste , galben albicioase (geana moarta)" iar la F.B. "gene mari, duble, de culoare alba (geana moarta). Nici pina in ziua de astazi nu am reusit sa imi explic sau sa ma lamureasca cineva de ce apar aceste diferente in descrierile celor doi autori. In Braila am vazut codalbi care corespundeau descrierii lui Peterfi , in Bucuresti in schimb porumbeii corespund cu standardul lui Bonatiu. O ipoteza ar fi existenta a doua linii diferite iar autorii sa fi descris fiecare alta linie. Personal am porumbei din ambele linii iar ce va pot spune este ca cei care si joaca au si un zbor mai bun.

   La Bucuresti am observat o tendinta de a face codalbii mai mici si mai scurti, cu coada mai ridicata de la sol prin incrucisarea rasei cu altele in special cu negru trenat de Bucuresti, fapt recunoscut chiar de unii dintre crescatori de aici. Cu toate ca in ambele standarde se scrie ca porumbeii sunt de talie mijlocie spre mica iar lungimea totala a corpului este de 33-34 cm la Bucuresti putini porumbei mai ating aceasta lungime. Povestind cu un batrin crescator din Bucuresti acesta mi-a spus ca in trecut porumbeii erau mai lungi si mai mari fara a fi mai inalti pe picioare. Spre deosebire de codalbii de astazi cei din trecut erau mai prolifici si mai buni crescatori, nu erau atitea probleme cu reproducerea lor.

   Zbor cu aceasta rasa din 2003 insa doar in 2008 am reusit sa zbor oficial intr-un concurs organizat de U.G.C.P.P.A.M. alaturi de Andrei Marian care a si castigat. Cred ca este pentru prima data cind se zboara oficial cu aceasta rasa in Romania.

 In continuare am sa prezint cele doua standarde si regulamentul dupa care am zburat.

    Standardul din cartea Cresterea porumbeilor de Peterfi Stefan

  Jucatorii romanesti codalbi pe negru - numiti si codalbi pe negru, negrii cu coada alba, codalbi, cudalbi sau Rumanische Weissschwartz - Burzeltaube. Sunt porumbei de talie mijlocie spre mica, nemotati, cu capul rotund, larg si cu ciocul negru. La porumbite este admis si capulstiucat adica cu fruntea mai putin inalta si adusa oblic. Ochii sunt albi, cu gene inguste, galben albicioase (geana moarta). Gatul gros , este usor arcuit spre spate cu barbia rotunjit scobita, pieptul larg si bombat, purtat inainte, abdomenul plin si arcuit, spinarea dreapta si usor inclinata spre coada.

   Aripile sunt lungi, late, trenate sau usor trenate. Coada este lata, plata, tinuta aproape orizontal. Picioarele sunt de lungime mijlocie si neincaltate.

   Penajul este negru intens, cu luciu metalic, iar penele supracodale, subcodale si rectricele albe.

   In trecut erau crescuti in diferite varietati: "cuci picurii din negrii" cu coada alba cu fulgi albi pe cap si pe git; "cotosi" cu pene albe pe cotul aripii si "negrii cu coada alba cheli", cu gitul golasca la ciungii cheli.

   Durata zborului este de 1-2- ore la mari inaltimi si cu 1-3 tumbe in serie.

   Dimensiuni: LT (lungimea totala a corpului) 33-34 cm, Lc (lungimea ciocului) 13-14 mm, La (aripii) 21-22 cm anvergura 63-65 cm, Pt (perimetru toracic) 23-24cm, Lo (cozii) 11-13 cm, Lp (piciorului) 7,5-8 cm, Gc (greutatea corporala) 260-340 g.

   Standardul din cartea Rasele de porumbei din Romania de Feliciu Bonatiu

  Originea: nu se cunoaste. Este o veche rasa romaneascacrescuta in toata tara. In Oltenia si Muntenia sporadic se mai gaseste o varietate a codalbilor pe negru si anume" codalbi pe negru gulerati".

  Aptitudini de zbor: zbor de mare inaltime cu durata de 3-4-ore. Unele linii prezinta un joc cu 1-3- tumbe in serie.

  Impresie generala: porumbel avind lungimea de 33-34 cm, cu tinuta aproape orizontala, greutatea corporala 260-340g.

   Caractere de rasa

  Capul: proportional, are forma aproape a unui cub cu colturile si muchiile foarte mult rotunjite, fruntea larga. La porumbite se admite capul ceva mai alungit, cu fruntea mai putin inaltasi adusa oblic stiucat. Este nemotat.

  Ochii: albi (de stancuta) inconjurati de gene mari, duble, de culoare alba ( geana moarta ). La unele exemplare si mai ales la porumbite genele au uneori o nuanta gri deschisa.

  Ciocul: este lung de 13-14 mm cu baza groasa usor inclinat in josde culoare neagra sau aproape neagra. Umflaturile de la baza ciocului sunt netede si pudrate cu alb.

  Gitul: este gros, usor arcuit spre spate, cu barbia rotunjit-scobita.

  Pieptul: larg-bombat, bine invelit in muschi, purtat inainte. Abdomenul plin-arcuit, perimetrul toracic 23-24 cm.

  Spinarea: dreapta usor inclinata spre coada 

  Aripile: lungi de 21-23 cm, late, trenate, sau usor trenate. Anvergura 63-65 cm.

  Coada: lunga de 11-13 cm lata, plata, formata din 14-16 pene este purtata aproape orizontal. Glanda uropigiana lipseste.

  Picioarele: de lungime mijlocie 7,5-8 cm neincaltate au culoarea rosieiar ghiarele negre.

  Penajul: des si bine lipit de corp.

  Culoarea si desenul: negru intens cu luciu metalic, penele supracodale, subcodale si rectricele sunt albe. Varietatea de grivi denumiti "codalbi pe negru gulerati" au corpul ceva mai mare, ciocul ceva mai gros, genele rosii, ochii albi cu vinisoare rozalii; au un guler alb in jurul gitului, iar penele albe supracodale pleaca cu mult mai de sus ( aproape dintre aripi ).

  Greseli grave: tinuta diferita de cea prescrisa; pieptul saltat; coada tinuta spre pamint; picioare inalte; coada alba pornita de sus; cotosi (fulgi albi pe partea inferioara a cotului aripii); pene albe pe gambe (pantaloni); gene subtiri, roze sau rosii; ghiare albe la degetele picioarelor; ciocul de culoare deschisa; coada ingusta sau cu pene putine; pene negre in coada.

  

Regulament de zbor pentru rasele: Negru Codalb, Vioriu Codalb, Cafeniu Codalb, Bujor Românesc, Vişiniu Românesc, Orbeţean Românesc

 

            CAPITOLUL .I.  CONDITII DE PARTICIPARE:

 

Articolul 1.

La concursurile de zbor si joc poate participa orice crescator care este membru cotizant al unei asociatii columbofile si care creste porumbei de zbor si joc.

 

Articolul 2.

Participantul la concurs trebuie sa plateasca taxa de participare cu cel putin 7 (sapte) zile inainte de inceperea concursului.

 

Articolul 3.

Porumbeii care participa la concurs trebuie sa fie inelati corespunzator, cu inele inchise. Stolul de zbor trebuie sa cuprinda minim 3 (trei) porumbei din rasa respectiva, iar numarul maxim de porumbei care sunt admisi la concurs este de 9 (noua) porumbei.

 

Articolul 4.

Participantul la concursuri este dator, ca la randul sau sa faca parte din comisia de arbitraj.

La fiecare etapa participantul poate concura cu un singur stol de porumbei.

 

Articolul 5.

Participantul trebuie sa respecte calendarul de zbor in vigoare pentru rasa respectiva.

 

Articolul 6.

Concurentul trebuie sa depuna o cerere prin care isi manifesta dorinta de participare mentionand si data la care va lua parte la concurs.

 

-stolul trebuie sa fie format din porumbei de aceasi rasa

-la etapele de concurs cu porumbei tineri nu se accepta ca in componenta stolului sa fie si porumbei mature

-stolul trebuie sa sa se aseze in acelasi loc de unde a pornit

-arbitrul porneste cronometrul din momentul lansarii stolului

-delegatia de arbitrii este compusa din minim 2 (doi) membrii

-stolu trebuie saltat in maxim 5 minute de la decolarea primului porumbel

-orele de start intre 06-08 AM. In caz de vreme nefavorabila se pot amana cu maximum 4 ore.

-daca pe toata durata zilei de concurs vremea este nefavorabila etapa se reprogrameaza in saptamana urmatoare.

 

            CAPITOLUL .II. INDATORIRI SI OBLIGATII

 

Articolul 7.

Participantul la concurs are obligatia de a pune la dispozitia arbitrilor, masa, scaune, hartie de scris; tot ce este necesar pentru desfasurarea in bune conditii a concursului .

 

Aricolul 8.

Concurentul trebuie sa prezinte la cererea arbitrilor, la control porumbeii care fac parte din stolul de concurs atat inainte cat si dupa terminarea zborului.

 

Aricolul 9.

Distanta dintre locul de observare a porumbeilor si cusca acestora trebuie sa fie de minim 10 (zece) metri

Concurentul nu are voie sa impiedice in nici un fel asezarea porumbeilor , nepermitand nici altor personae acest lucru .

Pe durata concursului crescatorul nu are voie sa se apropie de voliera cand stolul zboara la joasa inaltime.

 

Aricolul 10.

Participantul trebuie sa aiba o conduita de "fair-play", neinfluentand arbitrarea zborului si a jocului.

Concurentul poate doar atrage atentia arbitrilor daca acestia nu puncteaza in mod repetat zborul sau jocul.

 

Articolul 11.

Concurentul are obligatia de a asigura prezenta la concurs  a cel putin unui arbitru . Pe durata concursului nu se pot consuma bautri alcoolice  de catre arbitrii.

 

Articolul 12.

Crescatorul trebuie sa anunte cu cel putin 3 zile de la data concursului daca nu mai doreste sa participle la etapa de zbor respectiva , sau daca doreste schimbarea datei concursului .

 

                    CAPITOLUL . III . OBLIGATIILE ARBITRILOR

 

Articolul 13.

Arbitrii au obligatia de a se prezenta la loculdesfasurarii concursului cu cel putin 30 minute inainte de ora de start.

Ei trebuie sa verifice seriile de inel ale porumbeiilor inscrisi in concurs.

 

Articolul 14.

Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul pe durata desfasurarii concursului.

Cel butin unul din cei 2 arbitrii vor urmari fara intrerupere stolul zburat.

Pentru aprecierea inaltimii de zbor nu se vor folosi alte mijloace optice ex.(binoclul), exceptie facand ochelarii de soare sau de vedere.

 

Articolul 15.

Arbitrii vor completa foile de arbitraj cu cerneala sau pix, avand grija sa nu faca stersaturi sau corectari. Foile de arbitraj se vor completa in 3 exemplare, din care unul ramane la concurrent.

Aprecierile si punctajul se vor face in prealabil pe o ciorna, apoi urmand a fi trecute pe fisa de zbor. Ciorna se va preda impreuna cu fisele de zbor.

 

Articolul 16.

Arbitrii vor consemna in procesul verbal de incheiere a concursului orice nereguli aparute pe durata desfasurarii concursului.

 

Articolul 17.

Arbitrii vor parasi locul concursului numai dupa terminarea acestuia si dupa completarea fiselor de zbor si a procesului verbal.

 

Articolul 18.

Arbitri de zbor vor colabora cu eventualii arbitrii controlori daca este cazul.

Daca arbitri sunt totodata si concurenti, ei nu se pot arbitra reciproc (ex.: X arbitreaza pe Y, iar Y arbitreaza pe X) in cadrul unei etape.

 

                 CAPITOLUL IV. ACORDAREA PUNCTAJULUI

 

- la decolare

pentru fiecare exemplar care depăşeşte minimul de 3 porumbei se acordă 20 de puncte / porumbel

 

- pentru zbor de joasă înălţime 0-300 metri

1 punct / min

 

- pentru zbor de medie înălţime 300-1200

2 puncte / min

 

-pentru zbor înalt peste 1200 metri

10 puncte / minut

 

Durata standard de zbor: 15 minute

 

                       TERMINAREA CONCURSULUI

 

Articolul 30.

Zborul se termina cand in aer sunt mai putin de 3 (trei) porumbei. Concursul se termina dupa efectuarea controlului final de catre arbitrii.

In decurs de 60 minute de la terminarea zborului trebuie sa fie prezentati la controlul final minim 3 (trei) porumbei din stolul zburat . Rezultatul zborului poate fi omologat numai in cazul in care din numarul total de porumbei zburat se aseaza impreuna (30 minute) minim 3 (trei) porumbei si acestia pot fi prezentati la controlul final.

Se vor incercui in foaia de arbitraj porumbeii care au terminat zborul si au fost arbitrati pina la capat.

 

                                  PENALIZARI

 

Pentru neindeplinirea standardului de zbor se penalizeaza stolul cu 20 de puncte

Pentru aşezarea înainte de terminarea zborului se penalizează fiecare porumbel care a coborât cu 30 de puncte.

 

                                  BONUSURI

 

Aşezare concomitentă: 50 de puncte

Pentru joc (rasa negru codalb) 5 puncte / joc

                                                 15 pct /snur 1-3 tumbe

                                             

 

                                   Descalificari

 

-daca la lansare stolul nu contine minim 3 (trei) porumbei

-daca in timpul concursului, din stolul in zbor raman mai putin de 3 (trei) porumbei timp de peste 30 minute.

-daca dupa 60 de minute de la terminarea zborului nu pot fi prezentati la controlul final 3 (trei) porumbei

-daca se constata la controlul final ca seriile inelelor nu corespunde cu cele inscrise pe foaia de arbitraj.

-daca concurentul, din unele motive personale , solicita arbitrului intreruperea (terminarea) concursului .

-daca concurentul anunta in ziua concursului ca refuza sa lanseze porumbeii, desi a platit taxa de zbor. Exceptie in cazul in care starea vremii este nefavorabila desfasurarii concursului. In acest caz, etapa va fi reprogramata.

 

 

 Cu parere de rau, anunt ca din anul 2009 am renuntat la aceasta rasa, avind in vedere ca nu mai locuiesc la casa parinteasca unde imi cresc porumbeii, si pentru a reusi sa ma dedic mai bine celorlalte doua rase. Marea majoritate a porumbeilor i-am dat la dl. Marian Andrei.