porumbei agrement

    Jucatorii de Galati sunt rasa de porumbei care genereaza cele mai multe discutii si conflicte dintre toate rasele romanesti, drept pentru care nu voi face comentarii despre cum ar trebui sa fie aceasta rasa si voi vorbi doar despre porumbeii mei si cum as dori sa fie acestia.

    Asa cum s-a putut vedea si din site-ul vechi (http://www.calinpigeon.go.ro/) doresc sa refac linia de porumbei a lui Ghita Rosu impreuna cu doi prieteni de la Galati: Pascu Valerica si Ionescu Catalin. Acesti doi oameni m-au ajutat cu material genetic la inceput si in continuare colaboram. Il voi cita pe regretatul Ovidiu Leonte din cartea "Porumbeii Galateni" intr-un anumit pasaj in care renumitul crescator Sandica Mazilu Ghionea descria exemplarele lui Ghita Rosu: "Porumbei vigurosi, mai inalti pe picioare, care erau de culoare rosie. Cotoarele aripilor puternice, inchisi la piept 'leftati'. Culoarea vinata spre pietrie cu sprincenute groase, dar nu cu calota; unii cu capetele albe, cu 'sal' vinat pe git, un vinat cu reflexe metalice. Coada alba , nu de sus, 'cu tirtita' si 12 pene, 1-2-3 pene vinete. Trasi la cap, geana galbena in tinerete, apoi pigmentata si alba, dubla. Culoarea ochilor albi-galbeni, ceacari, negri. Impresionau prin 'guruituri' adinci ca din 'butoi'. Porumbei de mare zbor si invirtitura la inaltime, fara cadere." Daca la partea estetica consider ca am reusit in proportie de 60% la partea de zbor mai am inca mult de lucru. Am obtinut porumbei incheiati la piept , trasi la cioc, unii cu ochi galbeni altii cu ochi albi si care zboara intre 1 si 3 ore cu jocuri frumoase unii in snururi de pina la 10 m. Am inca probleme cu timpul de zbor si cu inaltimea pe care vreau sa le maresc. Mi-ar face placere sa am pasari care sa zboare 5-6 ore sa faca disparitia la fiecare zbor si sa joace in snururi mai ales la coborire.

    Intotdeauna am avut in crescatorie si porumbei care nu joaca dar care zboara foarte bine pentru a reusi sa imi fac pasarile sa zboare mai mult si mai sus. De asemenea mai am in lot si baltati pe vinat 'clasici' dar care imi dau rezultate bune la zbor si la joc.

    Am putine perechi ,sapte, din lipsa de spatiu. Am avut discutii vis-a-vis de acest fapt cu alti crescatori care au zeci sau chiar sute de perechi de porumbeisi care mi-au spus: ce fel  de crescator esti tu cu asa putini porumbei. Bineinteles ca in viitor doresc sa imi maresc voliera insa deocamdata este bine si asa. Am avut rezultate bune la zbor si joc chiar cu doi  porumbei, insa dupa parerea mea cele mai frumoase zboruri le fac stolurile mici de 5-9 porumbei alesi pe aceleasi calitati de zbor si joc.

    In continuare am sa fac un mic istoric din anul 2006 despre porumbeii mei mai buni si zborurile si jocurile lor.

    In 2006 dintr-un mascul linie Ghita Rosu de la Pascu Valerica si o femela provenind de la Talpas Florin (Bistrita) am scos o pereche de surori de cuib. Acestea se ridicau repede la mare inaltime unde zburau in medie o ora si jumatate. De retinut este ca restul puilor nu imi zburau mai mult de 45 de minute si nici nu urcau la mare inaltime. Aceste doua surori (Rachetutele le-am numit) se desparteau de stolul cu care incepeau zborul pentru a se ridica la mare inaltime si mai ajungeau si in disparite citeodata. Dupa napirlire si-au marit durat de zbor la 2-3 ore si au inceput sa si joace in snururi scurte. Zborul record la aceste doua femele a fost de 4 ore.

    In 2007 in urma unor noi achizitii am obtinut un stol cu joc foarte bun insa cu timp de zbor mic.Aveam si citeva pasari care nu jucau si care zburau mai mult. De obicei stolul mi se fragmenta in doua parti: o parte din porumbei jucau mult si zburau putin si la mica inamltime si o parte care jucau putin si scurt si care zburau mai mult si mai sus.Am avut si vreo 3 pui care jucau pina la pamint dar care s-au eliminat singuri, zdrobindu-se de case sau asfalt. La un moment dat remarc intre pasarile care zburau mai mult o pasare care avea coada alba cu un singur bat vinat si care incepea sa joace tot mai lung. Cu cit timpul trecea porumbelul juca tot mai lung ajungind sa joace si cite 7-8 m si mai schimba citeodata si partea pe care juca. Incepea pe o aripa dupa care schimba partea si trecea pe cealalta. Intr-o zi la un zbor chiar din primele ture si-a dat drumul intr-un snur lung si s-a oprit din joc la un metru de asfalt, a deschis aripile ca sa se redreseze insa prea tirziu si a cazut in piept pe asfalt. Toata faza se petrecea cam la 50-60 m de locul de unde ii urmaream (in strada in fata casei). Initial m-am bucurat ca nu s-a zdrobit de asfalt insa chiar in urmatoarele 3 secunde o masina care trecea a trecut peste porumbel. Inima mi s-a facut cit un purice si imi spuneam in gind: "Uite ca nu a murit din cazatura si acuma mi-l calca masina". Insa am avut noroc cu soferul care a fost de bun simt pentru ca am vazut cum a incetinit (ca de oprit nu mai avea cind) si cum a virat astfel incit a luat pasarea intre roti .Am pornit spre locul cu pricina sa imi recuperez porumbelul insa acesta si-a luat singur zborul. Cind a revenit acasa l-am prins si i-am filat citeva pene din aripi sa nu mi-l pierd. De la aceasta patanie i-am pus si numele femelei: Cascadoarea.

    In anul 2008 tot din aceeasi parinti din care a iesit si Cascadoarea (un mascul tras la piept si cu coada alba si ochi rosii "Incheiatul batrin" care provinea de la Adrian Nistor din Tirgoviste si o femela de la Pascu Valerica) am mai scos o femela incheiata la piept, cu coada alba si ochi galbeni. O alta pereche de baza era Cascadoarea in pereche cu un mascul baltat pe vinat ce se trage din una din Rachetute, porumbel cu zbor bun si cu joc mic. In prima serie de pui am scos 5 pui insa puii din celelalte perechi au inceput sa joace repede si sa zboare putin si i-am eliminat din stolul de zbor ca sa nu repet istoria din 2007 cind stolul mi se rupea la fiecare zbor. Au ramas trei pui din perechile de baza care impreuna cu 2 masculi batrini imi faceau zboruri frumoase de 1pina la 3 ore la mare inaltime recordul fiind tot 4 ore. Jocurile erau mai rare doar spre toamna femela din Incheiatii batrini si-a dat drumul mai lung in snururi de pina la 3-4 m (10-12 tumbe intr-un snur). Datorita treselor ruginii femelei i-am pus numele "Ruginita". Pui din Cascadoarea nu au mai jucat la fel de lung ca si ea doar 3-5 tumbe intr-un snur insa au zburat foarte bine. In vara lui 2008 m-am mutat din Gherla din casa parinteasca in Apahida impreuna cu sotia mea, porumbeii raminind neantrenati. O data pe saptamina cind mergeam acasa la Gherla si dadeam porumbeii sus pe cer era putin scazind timpul de zbor la mai putin de o ora. Peuntru a remedia aceasta problema in 2009 mi-am gasit un antrenor pentru porumbei si anume un baiat tinar, vecin cu mine (la Gherla) care sa mearga in fiecare zi sa imi dea pasarile la zbor, ca sa reusesc si eu sa zbor in concurs.